Verslag bijeenkomst VvE Platform Schiedam op 24-09-2015

24-05 Bijeenkomst VvE (15)

Deze derde bijeenkomst van het Platform dit jaar was een groot succes.
We hadden deze keer duidelijk voor een andere benadering gekozen.
Met medewerking van de Gemeente Schiedam en de stichting Olivier van het vrijwilliger café hebben wij deze avond kunnen organiseren.
Om bij het ICDubo te kunnen komen, hebben we een bus gehuurd, die het merendeel van de belangstellenden vanuit Schiedam naar de Heijplaat en weer terug vervoerd heeft.

Het programma was als volgt:

24-05 Bijeenkomst VvE (25)

De directeur van het ICDubo Maurice van der Meer heeft eerst het een en ander over dit prachtige centrum vertelt, dat gesteund wordt door de Haven van Rotterdam en omliggende gemeenten. Het voormalige magazijn van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij werd omgetoverd tot een permanente tentoonstelling voor duurzaamheid en innovaties in de bouw.

24-05 Bijeenkomst VvE (17)

Vervolgens nam Rob van Huis de microfoon over. Hij heeft de zaal op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen van het Servicepunt Woningverbetering.

24-05 Bijeenkomst VvE (8) 24-05 Bijeenkomst VvE (16)

Daarna volgden een tweetal presentaties over financieringen voor een VvE. De financiën van een VvE zijn nogal in beweging. Waarschijnlijk heeft u al vernomen, dat er een wetsvoorstel klaarligt, waarin het verplichte reservefonds geregeld gaat worden. Dit zou op 1 juli 2016 van kracht moeten worden. Uiteindelijk is men, na veel onderhandelen, op een wettelijk reservefonds van 0,5% van de herbouwwaarde van het complex uitgekomen. Met een goed werkend MJOP kan een VvE hiervan afwijken. Een belangrijk zaak is dat de voorwaarden voor een VvE om een financiering aan te gaan duidelijk verbeterd zullen worden. Wij vertrouwen, dat u van Carel Canta van Univeste en Hilbert Bouwman van Svn een inzicht heeft gekregen van verschillende financieringsvormen.
Voor de laatste workshops splitste de groep zich op.

24-05 Bijeenkomst VvE (2)

Degenen die bleven zitten kregen van Bob Meuldijk van Zonnepanelen Vlaardingen een presentatie over alle ins en outs van zonnepanelen. De ontwikkeling van deze panelen en de bijbehorende omvormers gaat zeer snel, waardoor de terugverdientijd nu op 10-12 jaar ligt.

24-05 Bijeenkomst VvE (7)

Aan de andere kant van het gebouw werd door Steven Nieuwburg de andere workshop gegeven. Hij is van “Tot Uw Dienst Consultancy” en kon u veel vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van besparende ledverlichting.

Natuurlijk stonden alle sprekers open voor vragen, maar mochten er nog vragen zijn, dan kunt u alle informatie nog eens teruglezen bij de presentaties op onze website. Ook de informatie hoe u contact kunt opnemen met betrokkenen, kunt u op de website terugvinden.
Na afloop was er ruimschoots tijd voor alle aanwezigen om, onder het genot van een drankje, het prachtige centrum te bekijken en ideeën op te doen.
Stipt om 22.30 uur stond de bus weer klaar om de gasten terug te brengen naar de Margriethal in Schiedam.
Wij hopen dat u het een en ander opgestoken heeft van deze avond, waardoor u uw VvE nog beter van dienst kunt zijn.

24-05 Bijeenkomst VvE (9) 24-05 Bijeenkomst VvE (11) 24-05 Bijeenkomst VvE (30) 24-05 Bijeenkomst VvE (10)